Renthouse_header_2.0

Praktiska råd & info

ABC

Barnsäng och stol
Det finns två resesängar och Ikea barnstolar
Bäddsoffa
På ovanvåningen finns en bäddsoffa.
Diskmaskin
Lägg i diskmedel, stäng luckan o tryck på genom att trycka in den runda ratten på 55 och trycka igång på knappen till vänster. Tryck ut den runda knappen när maskinen är klar.
För att maskinen ska diska rent måste det finnas salt och glansmedel, fylls på ungefär var 5-10 disk. Du hittar både salt och glansmedel (abrillantador) under diskbänken. Om det är slut, köp gärna nytt.
I botten av maskinen finns en skruvkork, här fylls saltet på.
Bredvid luckan för diskmedel finns ett lock du kan skruva av och fylla på glansmedel i, när indikatorn är svart är det fullt.
Om du har några andra funderingar finns alla instruktioner på tekniska apparater i plastfickan i skåpet närmast köksdörren, på de flesta språk.
Fläkt
Takfläktar finns i sovrummen, och en bordsfläkt där uppe kan vara skönt varma sommarnätter. Det finns en brytare uppe på takfläkten, på sommaren ska denna vara neråt, vintern uppåt.
Fön
Finns 2 st
Fönster och dörrar
Eftersom det ofta är en bris så blir det lätt tvärdrag om man öppnar både altandörrar och ytterdörr samtidigt. Ställ gärna upp altan/köksdörren med hjälp av en stol och stäng ytterdörren så slipper det slå så mycket i dörrarna.
Nycklarna till altandörrarna hänger på en krok på insidan av dörrarna.
Grannar
Toni, är mina närmaste grannar, han är liksom alla mina grannar; fantastiska. Nedanför bor Jeronimo med sin familj, byggherre och ägare av Diskotek Skau i Can Picafort. Bakom bor en ungkarl, son till en hotellägare. Jag har aldrig mött honom bara hört hans hundar då o då.
Grill
En Webergasgrill - propangas finns i en stora orange gasbehållare, tar den ena slut, sätt ner den utanför boden vid poolen,så byter Juan den.
Du sätter på ”hatten” på gasbehållaren genom att hålla upp den svarta ”kragen” medan du trycker ner den på munstycket på behållaren., när den är på ”drar du ner” den svarta”kragen” så att den sitter fast. När du använder grillen vrider du det lilla svarta vredet på hatten till bilden på elden kommer upp. Sedan tänder du grillen genom att vrida på den högra ratten till ”gnistan” och trycker på tändknappen som sitter till vänster. Låter svårare än det är, lycka till med matlagningen.
OBS Glöm ej att göra rent grillen!
Lampor
Poollampans kontakt sitter under proppskåpet i hallen, den är timerinställd, mao slocknar själv efter 1 timme.
Entré- och trädgårdsbelysningen går på ca kl 21.00 och stängs 24.00.
Lamporna på terassen tänder och släcker ni själva
El är dyrt och släcka är grönt!!
Larm
OBS kom ihåg att ha detta till hands när ni kommer till huset
Larmskåpet finns inne i huset bakom ytterdörren.
När du kommer in, tryck först på det ”öppna hänglåset”, sedan koden som ni fått av mig.
När du går ut; Tryck på det ”stängda hänglåset” efter några sekunder börjar det tuta och säger “Alarma Total”, du måste var ute och ha låst innan det slutar tuta.
Linne och Handdukar
Det finns både lakan, handdukar och badhanddukar.
Smutsig handduk? Det finns tvättmaskin. Sätt gärna på en maskin dagen innan avresa och en samma dag så hinner det torka innan nästa gäng kommer. Tackar .
Kassaskåp
Kassaskåpet står i garderoben i lilla sovrummet. Enkelt och praktiskt att använda, jag brukar lägga in pass, biljetter, dator mm.
Kylar
Det går åt mycket dricka i värmen och kylen fylls snabbt. så det finns två kylskåp
Mallorca info
Det finns en del böcker i soffbordet och broschyrer i översta byrålådan
Micro
Finns
Proppar
Skulle någon propp gå så hittar du dem till höger innanför entrédörren. Fäll tillbaka den säkring som gått. Om alla säkringar är fällda uppåt är det troligen huvudsäkringen som gått. Denna sitter i ett skåp (ett litet ”hus” med en liten trädörr) på gatan på utsidan av muren nära grannen. Det är inga proppar som behöver bytas, bara fällas tillbaka! Ofta är det vattenkokaren som får elen att gå om ni har mycket annat på samtidigt.
Poolen
Underbar… 5 x 10 m.
Poolbelysnigens kontakt sitter under proppskåpet i hallen, den är timerinställd, mao slocknar själv efter 1 timme.
Alla pool-leksaker är bra att förvara i den stora trälådan så slipper de blåsa bort bli smutsiga etc..
Regn
Stäng fönsterluckorna så att det inte regnar in
Småkryp
Finns i alla dess former, alla är lovliga. Mygg visar sig oftast vid solnedgången. Smulor på terrassen lockar till sig myror, sopa av eller spola terrassen vid behov, kanel hjälper också.
Sopor
Tar man med sig och kastar i en av de containers som står precis innan stora vägen.  Lämna dem inte utanför huset, för din egen skull, de kan dra till sig alla typer av djur!
Strykjärn och strykbräda
Finns
Städ
Slutstädning (obligatorisk), pris: 85 €
Vill ni ha städning under er semestervistelse?              Pris: 40 € / gång
Gräsklippning och poolskötsel                                                          
Inkluderat
Trädgården
Sköter Juan, trädgårdsmästaren. Gräset och häcken vattnas automatiskt, så bli inte förvånad om bevattningen sätter igång utan förvarning,normalt startar det vid kl 21.30-tiden bredvid terrassen. Inga handdukar solstolar och grill på gräset nattetid, det blir vått!
TV Finns! 
Tvättmaskin
Lägg i tvätten o stäng luckan
Lägg i tvättmedel, ev. sköljmedel och antikalk
Sätt ratten på önskat program, längst ner till vänster finns snabbprogram ”Diario” på 30 eller 40. Tryck in ”inicio” så startar maskinen             Algodon= Bomull
När den är klar: Vrid upp ratten till ”0”                                             
Tillsätt gärna en ”kalktablett” med tvättmedlet, om det är slut finns det i alla affärer.
Vatten
Det är ont om vatten på Mallorca, tänk dig för.
Vattnet i kranarna är det för mycket kalk i för att dricka i några mängder. Att laga mat, borsta tänderna o s v är däremot inga problem. På köksvasken finns det en liten kran till höger, i denna finns det dricksvatten.Varmvattnet värms upp med hjälp av solpaneler, är ni många i huset som ska duscha, tänk på den sista...
Om det bildas kalk i vattenkokaren. Häll i vatten och vinäger, koka upp, låt stå 15 min. Häll ut koka upp nytt vatten häll ut. Nu ska den vara som ny!
Posten   
Jag har en postbox som finns på posten i Can Picafort. 3:e nyckeln på nyckelknippan.
Posten ligger på Pojes Colon no. 26, öppet 08.30 –14.30.
Vill du eftersända post så går det bra till:
c/o Eva Rodenstam, Apartado 32, 07458 Can Picafort, Mallorca, Spain
WiFi
Finns men inte obegränsat, räcker till mail, FB, men inte att streama.